Keurmerk is binnen

12 december 2016

Vrijdag 4 november was het zover. Een lichte nervositeit maakt zich meester van de bewoners en vrijwilligers van Emmaus Haarzuilens. Rond tien uur betreden de twee controleurs van de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) het terrein en starten hun werk. Doel: onderzoeken of Haarzuilens het keurmerk van de BKN mag krijgen. Bijna anderhalf jaar was eraan gewerkt om aan de voorwaarden te voldoen. ‘Het was veel maar niet erg moeilijk om te doen’, zegt bewoner Herbert Bitter. ‘Het gaat er om dat je je bewust bent van wat je doet. Concreet betekent het dat je je doelen, je organisatie en de werkprocessen helder beschreven hebt’. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of er vrijwilligerscontracten zijn, de ARBO-regels worden nageleefd en klanten worden geïnformeerd over de verkoopvoorwaarden. Tamara de Graaf hielp Haarzuilens bij de voorbereidingen. Zij werkt als zelfstandig adviseur voor sociaal ondernemerschap. Waarom het keurmerk belangrijk is? ‘Iedereen mag zich kringloop noemen. Maar het keurmerk is er om je als sociale kringloop te onderscheiden naar klanten en instanties zoals gemeentes. Sociale kringloop staat voor hergebruik van spullen en kansen bieden aan mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.’ Terug naar 4 november. Om half vijf ’s middags roepen de controleurs de mensen van Haarzuilens bij elkaar en spreken het verlossende woord: ‘Felicitaties met het keurmerk, jullie hebben het helemaal verdiend.’ En daarmee slaat de lichte nervositeit prompt om in feeststemming.

 

Geef een reactie